Άτυπο δελτίο τύπου για τα "Επισκήνια 2012"
Τα Επισκήνια είναι το εν δυνάμει ετήσιο φεστιβάλ για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών. Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το φεστιβάλ αυτό με μια γιορτή των αρχαίων Ελλήνων, αν ψάχναμε την σύνδεση των τωρινών μας εκδηλώσεων με αυτές των προγόνων μας, θα βρίσκαμε μια εξέλιξη των αξιών, των εννοιών, των συμβολισμών.
Οι αρχαίοι αθλητικοί αγώνες μετουσιώνονται στον Αρχαιολογικό Ποδηλατικό Γύρο στις αρχαιότητες του δήμου μας. Ο διαγωνισμός λατρευτικής ποίησης έλαβε χώρα, ως μαθητικός διαγωνισμός που λατρεύεται από τα Ζωοδόχεια. Η μυσταγωγία των αρχαίων ιερών γιορτών σηματοδοτήθηκε στα πρώτα φετινά Επισκήνια με την συμβολική κισσοφύτευση των αρχαιοτήτων του δήμου μας. Στο αποκορύφωμα όλων αυτών, μια θεατρική παράσταση θα λάβει χώρα πάνω και μπροστά από τον χώρο του αρχαίου μας θεάτρου. Και ο διδακτικός χαρακτήρας των αρχαίων έργων θα αναβιώσει και θα μας θυμίσει την αξία του μνημείου αυτού για τον τόπο μας.
Τα φετινά πρώτα Επισκήνια έχουν χαρακτήρα συμβολικό. Θα δοκιμαστούν οι πυρήνες αυτού. Θα μας καλέσουν να συνδεθούμε ιστορικά, μυθολογικά και κατ'ευχήν πνευματικά. Και να αναδειχθούμε άξιοι να υπερασπιστούμε και να δικαιώσουμε την αχαρναϊκή και την ελληνική μας παράδοση.
Κι όλα αυτά, με την ευχή τα ''Επισκήνια 2013'' να αγκαλιάσουν περισσότερους και να αγκαλιαστούν από περισσότερους. Και να επιτευχθεί ο ανώτερος στόχος μας, να αναδειχθεί το αρχαίο μας θέατρο. Και μαζί μ' αυτό να κατακτηθεί και μια φιλοσοφία, ένας τρόπος σκέψης, μια ευαισθησία και η γνώση, μαζί με την ικανότητα για να τα διαχειριστούμε όλα αυτά.
Τετάρτη 18 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων έγινε το δυναμικό ξεκίνημα των ''Επισκηνίων 2012'' με μεσημεριανή συμβολική κισσοφύτευση στα αρχαία μνημεία του δήμου Αχαρναίων, ενώ το βράδυ υποδεχθήκαμε στο χώρο του Καλλιτεχνικού Καφενείου των Αχαρνέων το ''Επισκήνιον'' και την Φιλότεχνη Λέσχη των Αχαρνέων για μια λογοτεχνική βραδιά. Την Παγκόσμια Μέρα τη γιορτάσαμε ελπίζοντας και με την ευχή να αξίζει αυτό που κληροδοτούμε, όσο αυτό που κληρονομήσαμε!
Συνεχίστηκε κισσοφύτευση σε επιλεγμένα σημεία του δήμου (ο κισσός είναι το φυτό που κατά την παράδοση εφύετο πρώτα εδώ στις Αχαρνές). Αποδόθηκαν βραβεία στα "Ζωοδόχεια 2012" από το "Επισκήνιον" για το λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκυρήσσει κάθε χρόνο προς μαθητές.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τον ποδηλατικό γύρο των αρχαιοτήτων των Αχαρνέων με την συνεργασία των Acharnai Ride, του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαίμαχων Αθλητών και τον Γιώργο Αμυρά, όπου θα ενώσουν την Αχαρνική Πύλη στην Πλατεία Κοτζιά με τις αρχαιότητες των Αχαρνών (Θολωτός Τάφος, Τύμβος του Σοφοκλή, Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών). 
Στο τέρμα της διαδρομής, πάνω στο σημείο που υπολογίζεται ότι βρίσκεται το μη ανασκαμμένο μέρος του αρχαίου θεάτρου, κάτω από την οδό Αρχαίου Θεάτρου (πρώην Σαλαμίνος), η Θεατρική Ομάδα Καλλιτεχνικού Καφενείου των Αχαρνέων (ΘΟΚΚΑ) παρουσιάζει την θεατρική παράσταση του έργου ''Αντιγόνη'' του Σοφοκλή, δίνοντας πνοή στο θέατρο μετά από 2.500 χρόνια σιγής!
Είμαστε η Κοινότητα Εθελοντών, Ερασιτεχνών, Ακτιβιστών του Καλλιτεχνικού Καφενείου των Αχαρνέων και θα σας καλωσορίσουμε. 


Υ.Γ. 1: 18 Απριλίου υποδεχτήκαμε κάποιες αποστολές από χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Youth Against Crisis, όπου μιλάμε για νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας, μιας επιχειρηματικότητας όχι μόνο για το χρήμα. Αυτό είναι και ένα από τα μηνύματά μας εδώ στο Καφενείο: όχι μόνο για το χρήμα. Ο νοών νοείτο και ας πράττει!
Υ.Γ. 2: Ευχαριστούμε μια πληθώρα ατόμων και συλλόγων, που όλοι μαζί συμπράξαμε σε αυτό το έργο! Τα άτομα του Καφενείου, το "Επισκήνιον" με τη συνεχή του παρουσία και τον προσανατολισμό όλων των ενεργειών του στην προσπάθεια ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών, τους Acharnai Riders, που δίνουν πεταλιά στα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο, τον στυλοβάτη των Αχαρνών "ΕΟΣ Αχαρνών", την Ποδηλατική Ένωση Παλαίμαχων Αθλητών για τη σύνδεση της αρχαίας αχαρνικής πύλης στην πλατεία Κοτζιά με τις σύγχρονες Αχαρνές ταξιδεύοντας στον χρόνο, τον κύριο Γιώργο Αμυρά πιστό στις ιδέες και πράξεις για το καλύτερο αύριο με ένα ενεργό παρόν, τη Φιλότεχνη Λέσχη Αχαρνών για το μικρό, αλλά μεγάλο, λάκτισμα!

0 σχόλια :