Περιοδικό || Άρθρο: Έχεις ελευθερία όταν αισθάνεσαι άνετα με το χαλινάρι σου


της Αθηνάς Καψή
Fb: Athina Kapsi
 « Έχεις ελευθερία όταν αισθάνεσαι άνετα με το χαλινάρι σου»                                                (Robert Frost)


Είναι μήνες τώρα που μου έχει σφηνωθεί στο μυαλό η λέξη ελευθερία. Θυμάμαι σε όλη μου την ,μέχρι τώρα, ζωή , προσπαθώ να υπερασπίζομαι αυτή την λέξη σε όλη της την εννοιολογική και πραγματοποιήσιμη έκταση της. Ο καιρός περνούσε και η ιδέα αυτή πότιζε την σκέψη μου με συνεχείς ανατροφοδοτήσεις και αναρωτήσεις. Είναι η ελευθερία μία ουτοπία; Και αν ναι, μήπως τελικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα από τα δύο και γεννηθήκαμε με σκοπό να ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο με άτυπους κανόνες και άτυπες εξαιρέσεις, που είτε υπήρχαν πάντα, είτε εμείς ή κάποιοι άλλοι τις δημιούργησαν για μας;
Γεννιόμαστε.
Γεννιόμαστε δεμένοι μέσω του ομφάλιου λώρου. Ο γιατρός σαν από μηχανής Θεός κόβει αυτά τα δεσμά και σου χαρίζει την πρώτη σου επαφή με το αίσθημα της ελευθερίας.

Και εσύ τι κάνεις;

  Κλαίς ! 

Κλαίς γιατί έτσι είναι το φυσιολογικό, αλλά στο δικό μου κόσμο, κλαίς γιατί τόσο καιρό είχες συνηθίσει να είσαι δεμένος στον περιορισμένο χώρο σου.

Και μετά τι; 
Αρχίζεις να ζεις !


ΝΑΙ, ΚΑΛΑ!!! Αφού μέχρι να αρχίσεις να αυτοεξυπηρετείσαι, να μιλάς και να σκέφτεσαι, εξαρτάσαι από άλλους. Από την μητέρα σου, από τον πατέρα σου, από τους φίλους ,τους συγγενείς ,τους δασκάλους.

Τους δασκάλους;;; Μα γιατί;

Μήπως μεγάλωσε κανένας σε κανένα σχολείο που προωθούσαν την κριτική σκέψη; Την ελευθερία λόγου; Την ελευθερία επιλογής; Γιατί εγώ όχι. Και όσοι δάσκαλοι προσπάθησαν, δυστυχώς, θα τους παρομοιάσω με μια ακτίνα φωτός που μπαίνει σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο…. Ε! Δεν βλέπεις κιόλας!!! Άσε που μπορεί να σε τυφλώσει γιατί δεν έχεις συνηθίσει. Ακόμα και οι αντιδράσεις σου θα είναι αρνητικές στην ελάχιστη αυτή φωτεινότητα.

Επιστρέφω! Γίνεσαι 18! Τώρα πια και με την βούλα είσαι ελεύθερος πολίτης. Νομίζεις ότι μόλις γίνεις 18 κάτι θα αλλάξει δραματικά στην ζωή σου και θα είσαι ελεύθερος. Ο καιρός περνάει, γίνεσαι 30 και συνειδητοποιείς ότι μεγάλωσες στην τσέπη των γονιών σου, οδηγείς το αμάξι της μάνας σου ή του πατέρα σου και ζεις στο ίδιο σπίτι ακόμα μαζί τους και όμως….. αν σε ρωτούσα χθες θα μου έλεγες :
« Μένω γιατί δεν έχω δουλειά και είναι η μόνη επιλογή που έχω. Όμως , δεν έχουμε καμιά επαφή μεταξύ μας. Έχω τους φίλους μου, κάνω τις βόλτες μου, κάνω ο,τι θέλω και δεν με ρωτάνε φυσικά, που πάω, γιατί πάω και με ποιον πάω. Μεγάλωσα πια! Είμαι ελεύθερος!!»

ΕΙΣΑΙ ;;;;;;;;;;

Κάποιος άλλος θα μου πει…..

« Είμαι! Την δεκαετία που πέρασε σπούδασα, απέκτησα δουλειά, μένω μόνος μου, οδηγώ το δικό μου αμάξι και δεν εξαρτώμαι από κανέναν! »

Φαίνεται ότι είσαι! ΕΙΣΑΙ ΟΜΩΣ;

Προσωπικά, πιστεύω, σωστά ή λάθος, ότι τα δεσμά μας δεν είναι μόνο υλικά αλλά και συναισθηματικά. Βγαίνεις στο δρόμο και βλέπεις μόνο ανθρώπους χελώνες, όπως πολύ εύστοχα κάποιος τους είχε παρομοιάσει. Όλοι κουβαλάνε το βάρος τους. Σε όλους μοιάζει το πιο βαρύ φορτίο. Το κουβαλάμε και πάμε! Πάμε με αργούς βηματισμούς, βαρύγδουπους, προσπαθώντας να φτάσουμε στο προορισμό μας που συνήθως είναι άγνωστος.

Και μεγαλώνεις και μεγαλώνεις και μεγαλώνεις! Κάνεις οικογένεια, παιδία, άλλοι κάνουν  καριέρα, άλλοι κάνουν άπλα μια δουλειά, όλοι όμως προσθέτουμε πράγματα που προηγουμένως ή δεν τα είχαμε ή που δεν θέλαμε να έχουμε.

Μεγαλώνεις και γίνεσαι «ώριμος», πιο «κατασταλαγμένος», πατάς στα πόδια σου και οι  απόψεις  σου σχεδόν κρυσταλλώνονται.
Και νομίζεις πως έχεις αναπτύξει κριτική σκέψη!
Και νομίζεις πως έχεις διακρίνει το σωστό με το λάθος!
Και νομίζεις πώς όσο περνάει ο καιρός αναπνέεις!
Και νομίζεις πώς είσαι πιο ελεύθερος από ποτέ!

ΕΊΣΑΙ;;;

- ΝΑΙ! ΕΙΜΑΙ! Φωνάζει μια βουβή φωνή μέσα σο μυαλό μου.
Είμαι ελεύθερος, επειδή νιώθω ελεύθερος.
Είμαι ελεύθερος γιατί κάνω αυτό που θέλω, γιατί βγάζω τα χρήματα μου για την συντήρηση μου και αν θέλω τα σκορπάω κιόλας.
Είμαι ελεύθερος γιατί δεν εξαρτώμαι από κανένα.
Είμαι ελεύθερος γιατί δεν θα αφήσω κανέναν να με καταχραστεί εσκεμμένα και εν γνώσει μου.
Είμαι ελεύθερος γιατί άμα γουστάρω σταματάω τα πάντα και κάνω νέα αρχή.
Είμαι ελεύθερος γιατί έχω το δικαίωμα να είμαι ελεύθερος!!!!

Με μεγάλωσαν άλλοι γιατί δεν μπορούσα, όταν μπόρεσα μεγάλωσα μόνος μου. Δουλεύω  γιατί μου αρέσει να είμαι δημιουργικός, όχι γιατί πρέπει. Στην τελική αν δεν ήθελα να δουλέψω δεν θα δούλευα και αν πείναγα θα φύτευα δύο πατάτες στον κήπο και θα έτρωγα.

Είμαι ελεύθερος γιατί ο,τι είμαι ή κάνω σήμερα το έχω επιλέξει εγώ!!! Και όχι κάποιος άλλος για μένα…… Είμαι ελεύθερος!!!

- Εισαι;;;;;
4 σχόλια :

 1. Κι όμως είμαστε ελεύθεροι!
  Μην ταυτίζεις άδικα την ύπαρξη της ελευθερίας με την πλήρη έλλειψη εξάρτησης, γιατί πολύ απλά ο άνθρωπος που ως κοινωνικό ον έχει ανάγκη τις συναναστροφές -ενδοοικογενειακές και μη- δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από αυτές στις επιλογές του και να εξαρτάται από τους συνανθρώπους του.Κι αυτό δεν είναι κακό!Εξαιτίας αυτών των επιρροών και των αλληλεξαρτήσεων, που προτιμώ να ονομάζω Αλληλοβοήθεια, εξελισσόμαστε.Η ταύτιση αυτή της ελευθερίας με την πλήρη ανεξαρτησία και μάλιστα την χρηματική ανεξαρτησία είναι ένα εσφαλμένο πρότυπο του υλικού πολιτισμού που έχει επικρατήσει και το οποίο καλώς θίγεις.
  Θέλω απλώς να σε διαβεβαιώσω πως είμαστε ελεύθεροι, όσο κι αν κυβερνήσεις και παντός είδους εξουσιαστές ελπίζουν το αντίθετο.Κι η ελευθερία μας πηγάζει ολοζώντανη απ' τις ελπιδοφόρες κουβέντες και τα όνειρά μας, που πλημμυρίζουν τα βράδια τις αίθουσες του Καλλιτεχνείου. Δεν νομίζω λοιπόν πως στην ιστοσελίδα αυτού του χώρου πρέπει να τίθεται η ερώτηση αν είμαστε ελεύθεροι, αλλά αντιθέτως πρέπει να αποστέλλεται κάλεσμα και στους υπόλοιπους πολίτες να μετάσχουν στη ελευθερία μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απ' την άλλη υπάρχουν ελευθερίες κι ελευθερίες διαφόρων εποχών! Σ' αυτό το κομμάτι που ζούμε πιο ουσιαστικό απ' την ελευθερία ίσως να είναι η επιλογή, όπως είναι πιο σημαντική η δικαιοσύνη απ' την ισότητα.
  Επίσης, η ελευθερία, όπως και κάθε καλό ή κακό πράγμα δημιουργεί τον δικό της νοητό ή ανόητο φαύλο κύκλο κι αυτοαναλισκόμενο φάσμα δραστηριοτήτων. Ίσως πρέπει να κάνουμε τις σωστές επιλογές που θα επιτρέψουν όπως υποστηρίζει κι ο φίλος/η φίλη από πάνω να προχωρήσουμε στην αλληλεγγύη ως ανάγκη.
  Πρέπει ν' αναγνωριστεί, όμως, πως όποιος αμφιβάλλει κι αμφισβητεί, κάνει ένα νέο βήμα επανάκτησης του αντικειμένου που υποβάλλει υπό κρίση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 3. "Ο περισσότερος κόσμος όταν μιλάει για ελευθερία, νομίζει ότι είναι κάτι το εξωτερικό. Η πραγματική ελευθερία όμως είναι εσωτερική και δεν εξαρτάται,ούτε από το περιβάλλον, ούτε από το Κράτος, ούτε από το Νόμο, ούτε από τους ανθρώπους.
  Εξαρτάται μόνο από την σχέση του εαυτού μας με τον εαυτό μας.
  Όταν αισθάνεσαι δούλος και όχι ελεύθερος,αυτό θα πει ότι είσαι δούλος σε ένα πάθος.
  Μερικοί άνθρωποι λένε :¨Εγώ είμαι ελεύθερος,δεν λογαριάζω κανέναν.Μόνος μου κερδίζω,Μόνος μου ξοδεύω ¨.
  Στην ουσία είσαι ο μεγαλύτερος δούλος. Γιατί δεν ελευθερώθηκες από τον εαυτό σου ακόμα . 'Έχεις επιθυμίες, έχεις ανάγκες... "

  Γερόντισσα Γαβριηλία 1996

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Απ' την άλλη υπάρχουν ελευθερίες κι ελευθερίες διαφόρων εποχών!" θα συμφωνήσω με το παραπάνω, ωστόσο, θα συμφωνήσω και με το "έχεις επιθυμίες", ανάγκες, αν δεν έχεις, γίνεσαι αμέσως ψεύτης, καθώς έχεις σώμα. Βέβαια, μπορεί να μη μπορώ να συλλάβω, να χωνέψω τη λογική αυτή του "διαλογισμού" και της προσευχής!
  Πάντως το να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου μετράει πολύ σίγουρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή