Οδοιπορικό ... Φινλανδία!

Η Δ.Κ., εθελόντρια και μέλος του Καλλιτεχνείου, ταξίδεψε σε δύο σκανδιναβικές χώρες μέσα στον Απρίλη και μας μιλά για την εμπειρία της.

 Ένα ταξίδι..,δυο όμορφα και ιδιαίτερα μέρη, πολλοί άνθρωποι, αλλά μακριά απ' την Αθήνα!
Μια χειμερινή... εξόρμηση, μιας και είχε τόσο κρύο εκεί...! Ο λόγος για το Ελσίνκι (Φινλανδία) και τη Στοκχόλμη (Σουηδία)!
(Ελσίνκι)


(Στοκχόλμη)Το Ελσίνκι, ένα ήρεμο μέρος, με λίγους ανθρώπους (αν το συσχετίσουμε με το κέντρο της Αθήνας), όπου ανακαλύπτοντάς το σιγά σιγά, το έβρισκα όλο και πιο συμπαθητικό! Κρύβει όμορφα μέρη..κάνοντας σου έκπληξη, την ώρα που νιώθεις ότι δεν υπάρχει κάτι ωραίο σ' αυτή την πόλη που να σου κινήσει το ενδιαφέρον! Κι όμως! Ένιωθα ώρες ώρες ότι βρίσκομαι σε παραμύθι ή σε κάποιο απ' αυτά τα παιχνίδια που ψάχνεις να βρεις τους κρυμμένους δράκους ή το φυλακισμένο βασιλιά..!

Η Στοκχόλμη δε, πανέμορφη, με την πρώτη ματιά! Ιδίως όταν καταφθάνεις με κρουαζιερόπλοιο από Ελσίνκι, διασχίζοντας την παγωμένη θάλασσα, που θυμίζει ''Τιτανικό''! Όπως και μέσα στο πλοίο, το χάος!


 Πλήθος ανθρώπων, καταστημάτων, καμπινών και φυσικά παραστάσεων -η καλύτερη μου-! Βέβαια μέσα σ' αυτό τον ωραίο πανικό, νόμιζες  λίγο μετά τις 7μμ ότι βρίσκεσαι σε κέντρο αναπήρων, με άτομα που έχουν υποστεί παρεγγεφαλιδική συνδρομή...κοινώς,πιωμένοι! Ένα χαμός από ανθρώπους που παραπατάνε, και ένας χαμός από ανθρώπους που δε μιλάνε!
Τι και αν έχουν το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα ή τα καλύτερα νοσοκομεία; Εγω δεν ένιωσα ζεστασιά!


 Όμως, ηρεμία, τάξη και ασφάλεια θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τις μέρες μου εκεί, παραβλέποντας τις παραπάνω εικόνες μιας και είναι πολύ συγκεκριμένες, και τονίζοντας ότι εντυπωσιάστηκα απ' την τιμιότητα αλλά και την αυστηρότητα των ανθρώπων!
 Για να πω την αλήθεια όμως, αυτή η ηρεμία, τάξη και ασφάλεια δε μου έφτασαν...Μια βδομάδα, και όμως, στα μισά μου έλειψε αυτό που λέμε Ελλάδα! Μπορεί για τον πλούσιο και υπέροχο ήλιο που διαθέτει, μπορεί για τους ανθρώπους που παρόλο που μιζεριάζουν πολύ τώρα τελευταία έχουν κάτι να σου πουν, μπορεί επειδή γλεντάνε με την ψυχή τους ή μπορεί επειδή που και που σου χαμογελάνε και ας μη σε ξέρουν..ιδίως άμα πας κάπου στο Μενίδι...Εκεί θα εισπράξεις την καλύτερη αγκαλια! Εκεί στο Καλλιτεχνείο!

Όπως το ταξίδι στη Φινλανδία και το κάθε ταξίδι, έτσι και το Καλλιτεχνείο μου ανοίγει τους ορίζοντες, μου προσφέρει χαρά, με γεμίζει με όνειρα, με κάνει να θέλω συνεχώς να δημιουργώ και να γίνομαι καλύτερη για να κάνω τους γύρω μου να νιώθουν πιο ευχάριστα, να δίνω μόημα και αξία σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στο δρόμο μου! Είναι λοιπόν, και αυτό ένα ταξίδι στο χρόνο....και για όσους δε μπορούν να πάνε μακριά, και αυτό το ταξίδι και μόνο, αξίζει!


Δ.Κ.

0 σχόλια :