Πέμπτη 26 & Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Καλλιτεχνείο

Το διήμερο 26 & 27 Σεπτεμβρίου στο Καλλιτεχνείο θα είναι αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, προβολή της ταινίας Ρεμπέτικο (1983).
Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό των γονιών της στην Ελλάδα, η Μαρίκα μεγαλώνει στα προσφυγικά του Πειραιά. Κοπέλα ακόμα ακολουθεί έναν πλανόδιο ταχυδακτυλουργό, από τον οποίο αποκτά μια κόρη. Όταν εκείνος την εγκαταλείπει, αρχίζει να τραγουδά σε λαϊκά μαγαζιά. Μια μεγάλη τραγουδίστρια του ρεμπέτικου γεννιέται.


Ο Φέρρης χρησιμοποιώντας σαν βάση τη ζωή της ρεμπέτισσας Μαρίκας κάνει αναφορές και σε μια ταραγμένη, για την ελληνική ιστορία, περίοδο. Η Λεονάρδου αποδίδοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο της, ωθεί τους θεατές σε μια έστω και έμμεση ταύτιση με την ηρωίδα. Όλοι συμπάσχουν βλέποντας την κατάρρευσή της που τελικά οδηγεί στον θάνατο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μουσική της ταινίας την οποία υπογράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία όπως 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, 5 Κρατικά βραβεία ποιότητας, Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, ειδικό βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ της Valencia, μεγάλο βραβείο στο φεστιβαλ της Αλεξανδρείας κλπ.
προσέλευση από τις 19:00
έναρξη στις 21:00

*Η είσοδος είναι ελεύθερη.Δεν απαιτείται κανενός είδους εισιτήριο για την παρακολούθηση της ταινίας. Οι προβολές δεν έχουν σκοπό το κέρδος. Τα δικαιώματα των ταινιών υπόκεινται στους δημιουργούς τους.


Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, Μουσικό Καφενείο με ρεμπέτικο γλέντι.
Πολυμελής κομπανία ζωντανά στην αυλή του Καλλιτεχνείου
Προσέλευση από τις 19:00
Έναρξη στις 21:00

0 σχόλια :