Απολογισμός 1ης Μέρας Φθινοπωρινής Γιορτής - Β' μέρος / #Παρέμβαση: 2η Καλλιτεχνική Πεζοδρόμηση

Η Φθινοπωρινή Γιορτή 2013 "...σαν φεστιβάλ" είναι ένα σύνολο δρωμένων και δράσεων με σκοπό την έκφραση από νέες φωνές, πειραματιζόμενοι πάνω σε αυτήν και τις τέχνες τις οποίες χρησιμοποιεί.Η 1η Μέρα ήταν το Σάββατο 19 Οκτώβρη 2013.
Τη μέρα αυτή έλαβαν χώρα δύο γεγονότα: μία παρέμβαση και μία θεατρική παράσταση.
Η θεατρική παράσταση έλαβε χώρα σ' ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Χειλίου το Σάββατο 19 Οκτώβρη στις 20.00.
Η παρέμβαση ήταν η 2η Καλλιτεχνική Πεζοδρόμηση της οδού Χειλίου.
Παρακάτω παραθέτουμε την επιστολή με την οποία λάβαμε την έγκριση για την συμβολική πεζοδρόμηση του δρόμου προς τροφή για σκέψη, όπως επίσης και για να ξεκαθαρίσουμε τις ιδέες μας, του λόγους και τον τρόπο που προσπαθούμε να προωθήσουμε μια ήδη αποφασισμένη πράξη, να την υλοποιήσουμε και ν' αλλάξουμε το προφίλ του τόπου μας!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Αχαρνές,
Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2013

Κοινοποίηση προς:
κ. Δήμαρχο
κ. Αντιδήμαρχο Παιδείας
κ. Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Πολιτισμού - Παιδείας - Αθλητισμού 
κ. Αντιδήμαρχο Πρασίνου και Αστικών Παρεμβάσεων 
κ. Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής 


Θέμα: “2η Συμβολική και Καλλιτεχνική Πεζοδρόμηση οδού Χειλίου στα πλαίσια της Φθινοπωρινής Γιορτής 2013 το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 (από τις 9 πμ μέχρι τα μεσάνυχτα)”

Αποστέλλουμε και κοινοποιούμε αυτή την επιστολή ως επέκταση παλαιότερης (ημερομηνία: Τρίτη 25 Ιουνίου 2013) πρωτοκολλημένης και κοινοποιημένης με θέμα την συμβολική καλλιτεχνική πεζοδρόμηση της οδού Χειλίου στο Παλαιό Μενίδι Αχαρνών, ως κίνηση μέσω της οποίας συντελείται η ήδη αποφασισμένη μόνιμη πεζοδρόμηση αυτής της οδού, μέσω της οποίας δρώμενα και δράσεις θα ξεκινήσουν εθελοντικά και υγιώς ακτιβιστικά να αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης (όπως και τη “φήμη” της), μέσω της οποίας θα σχηματιστεί ένα μονοπάτι που θα ενώνει το ιστορικό κι εμπορικό κέντρο των Αχαρνών (Κεντρική Πλατεία Αγ. Βλασίου) με το μέρος που βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών.

Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή, λοιπόν, ως Κοινότητα Εθελοντών Καλλιτεχνείου Αχαρνών αιτούμενοι την πεζοδρόμηση της οδού Χειλίου το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 από τις 09.00 π.μ. Μέχρι τα μεσάνυχτα Σαββάτο προς Κυριακή. Μέσω της κίνησης αυτής θα προωθηθεί ξανά το σύνολο των σκεπτικών που διείπαν την πρώτη κίνηση***, που έγινε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 (στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Youth in Action) και κυρίως, θα λάβει χώρα μια θεατρική παράσταση σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο δίνοντας ξανά ζωντάνια εκεί που φαινόταν κάτι άχρηστο. Το Καλλιτεχνείο Αχαρνών στα πλαίσια της Φθινοπωρινής Γιορτής 2013 “...σαν φεστιβάλ” υποδέχεται στις Αυτοσχέδιες Σκηνές “Βιτρίνες” -όπως ονομάστηκε ο χώρος που προσπαθούμε ν' αναμορφώσουμε και να παραχωρούμε δωρεάν για δρώμενα και δράσεις- στην οδό Χειλίου μια νέα ομάδα, τις “ΚΛΟΚΓΟΥΑΪΖ”, που έφτιαξαν μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” του Φεντερικό Γκαρθία Λόρκα. Η προσέλευση θα είναι ελεύθερη χρημάτων, ανοιχτή προς όλους και θα ξαναδώσει ζωντάνια στον δρόμο αυτόν.

Βάσει των παραπάνω, λοιπόν, συνοψίζοντας αιτούμεθα:
- Το κλείσιμο της οδού Χειλίου από το ύψος της οδού Π. Μελά ως της οδού Κοιμήσεως Θεοτόκου και από την οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου ως το τέρμα του δρόμου που διαστραυρώνεται με την οδό Αρχαίου Θεάτρου (πρώην Σαλαμίνος).
- Να παραμείνει κλειστή (με την απαραίτητη κυκλοφοριακή ρύθμιση και εξυπηρέτηση των οχημάτων) από τις 9 το πρωί ως τις 12 το βράδυ (οπότε και θα γίνουν διάφορες εργασίες)
- Να επιτραπεί η απαγόρευση στάθμευσης εμπρός της περιοχής που θα γίνει η παράσταση, για τη συγκέντρωση του κοινού.
- Να συζητήσουμε για την ολοκλήρωση κι εφαρμογή των ορισμένων πεζοδρομήσεων, όπως και μια λίστα με προτάσεις, στις οποίες θέλουμε να αλληλοβοηθηθούμε.
- Να κοινοποιηθεί μέσω του Δήμου Αχαρνών ως στήριξη στις προσπάθειες πολιτών να συμβάλλουν σε πράγματα που μπορούν και αναγνωρίζονται πως είναι καλό κι αναγκαίο να γίνουν για μια καλύτερη πόλη.

Με εκτίμηση,
εκ της Κοινότητας Εθελοντών Καλλιτεχνείου Αχαρνών

***Μέσω της κίνησης αυτής θα προωθηθεί ξανά το σύνολο των σκεπτικών που διείπαν την πρώτη κίνηση
Εδώ οι πληροφορίες για το σκεπτικό:
- προώθηση της ιδέας και πίεση για την εφαρμογή της ήδη αποφασισμένης πεζοδρόμησης της οδού Χειλίου (και άλλων δρόμων γύρω από την κεντρική πλατεία Αχαρνών) με στόχο τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου κέντρου της πόλης
- συνεργασία εθελοντών και αρχών για την μετατροπή των πεζόδρομων σε παρκο-πεζόδρομους σχηματίζοντας ένα μικρό δίκτυο πράσινων χώρων στο κέντρο της πόλης επηρεάζοντας το μικροκλίμα της περιοχής
- διαμόρφωση της οδού Χειλίου σε Καλλιτεχνική Οδό με συνεχή υπαίθρια δρώμενα, συζητήσεις, δράσεις, παιχνίδια, προωθώντας την ανάγκη και """πολυτέλεια""" διευρυμένου δημόσιου χώρου κι όχι εκμεταλλεύσιμου μοναχά από κτιριακές μονάδες που επεκτείνονται
- ένωση του ιστορικού κι εμπορικού κέντρου των Αχαρνών (Πλατεία Αγίου Βλασίου) με το μέρος που βρίσκεται θαμμένο το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών μέσω μιας Καλλιτεχνικής Οδού (όπως επιβάλλει δηλαδή ο προορισμός του δρόμου) με πράσινο και ευκόλως προσπελάσιμη
- η διαμόρφωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για ένα κέντρο των Αχαρνών με ομορφότερη όψη, πιο υγιές κλίμα, πιο προσφιλές σε όλους τους ανθρώπους, κατάλληλο για την προώθηση της ιδέας ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών

Στα πλαίσια της συζήτησης που μπορεί να εγείρει αυτό το ζήτημα παρακαλούμε, όπως επικοινωνήσατε και στο info@kallitechnio.org

0 σχόλια :