Δομές Βιβλιοθήκης Καλλιτεχνείου Αχαρνών 2013-2014

Τι είναι; Η Βιβλιοθήκη Καλλιτεχνείου Αχαρνών αποτελεί μία από τις ελεύθερες δράσεις της Κοινότητας Εθελοντών Καλλιτεχνείου Αχαρνών υπό την εποπτεία της ΛΟΚΑ (Λογοτεχνική Ομάδα Καλλιτεχνείου Αχαρνών). 
Στόχος είναι η διασπορά ιδεών μέσω της ελεύθερης διάθεσης των βιβλίων, η καλλιέργεια της εμπειρίας και της συνήθειας της ανάγνωσης.

Δομές Βιβλιοθήκης


Α) Δανειστική Βιβλιοθήκη
Βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Χειλίου 16, Αχαρναί (1ος όροφος)

Ώρες λειτουργίας Δανειστικής Βιβλιοθήκης 2013-2014
Καθημερινά 18.00-20.00
Επιπλέον, Δευτέρα και Τετάρτη: 11.00-13.00


Η Δανειστική Βιβλιοθήκη που στήθηκε με δωρεές από εκδοτικούς οίκους και κυρίως από προσφορές ιδιωτών επεκτείνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς και τα βιβλία (ποικίλης ύλης) διατίθενται προς δανεισμό ελεύθερα με μια απλή δήλωση ονόματος κατά την παραλαβή τους. Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2011, όταν κάθε βιβλιοθήκη στις Αχαρνές ήταν πλήρως ανενεργή με σκοπό τη μόνιμη, δωρεάν, πλουραλιστική διακίνηση ιδεών, λέξεων και εικόνων μέσω των βιβλίων και τη δημιουργία εν καιρώ ενός ισχυρού πυρήνα να προωθηθεί η ιδέα του βιβλίου!
*Υπάρχει και βραβείο "Βιβλιοδιατροφής" 

Βιβλιοθείτε, λοιπόν...!Β) Pop up Βιβλιοθήκη

Ακριβώς απέναντι από τον χώρο του Καλλιτεχνείου, Αθανασίου Χειλίου 16!

Η pop up βιβλιοθήκη (μερικά στοιχεία εδώ) είναι μια βιβλιοθήκη στην οποία τα βιβλία αλλάζουν χέρια διαρκώς. Τι σημαίνει αυτό; Όπως ακριβώς τα λόγια κι οι ιδέες αλλάζουν στόματα, έτσι και τα βιβλία δεν έχουν ιδιοκτήτη, μα αναγνώστες, που μόλις το τελειώσουν, το αφήνουν στη θέση που το βρήκαν και παίρνουν κάποιο άλλο. Η φιλοσοφία είναι πολύ απλή: αφήνω ένα βιβλίο (ή περισσότερα) και παίρνω ένα άλλο βιβλίο (ή άλλα βιβλία) που έχει αφήσει κάποιος άλλος κι ο άλλος ακολουθεί την ίδια σειρά... Κι έτσι πολλά βιβλία είναι σε διαρκή κίνηση και όλοι διαβάζουμε κάτι το οποίο ανήκει σε όλους και όλοι έχουν την ευθύνη του!


Γ) Journal Club "ΕΡΩ" / Λογοτεχνική Ομάδα (ΛΟΚΑ)
Journal Club είναι μια ομάδα ατόμων που μέσω συνεργασίας, κοινών στόχων, προσωπικών επιλογών κι εξατομικευμένης ελευθερίας (στο τι και πώς θα μελετηθεί κάτι) μαθαίνουν, συζητούν, παράγουν πάνω στο θέμα που επιλέγεται.
Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιείται στο τμήμα λογοτεχνίας "ΕΡΩ", που μπορούν να συμμετάσχουν όλοι με μια δήλωση συμμετοχής στο info@kallitechnio.org.
Λειτουργεί με θεματικούς κύκλους: ο πυρήνας που έχει σχηματιστεί (από μέλη της ΛΟΚΑ και όλων, όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή) αποφασίζει με τι θ' ασχοληθεί. Έπειτα αυτό ανακοινώνεται και ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε όσους κύκλους επιθυμεί.
Μόνο τα μέλη της ΛΟΚΑ πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες.


Το Journal Club "ΕΡΩ" μαζί με τον Διαδικτυακό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (βλ. παρακάτω) αποτελούν ενέργειες για τον σχηματισμό ενός δικτύου ατόμων που εκφράζονται μέσω του λόγου και αλληλεπίδρασης με τη ΛΟΚΑ.
Η ΛΟΚΑ απαρτίζεται από μέλη που συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες του "ΕΡΩ", στις συνελεύσεις και στις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας και λειτουργικά καθήκοντα (λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, Αναγνωστηρίου)

Δ) Συζητήσεις / Ημερίδες / Ανοιχτοί Διάλογοι / Παρουσιάσεις βιβλίων
Καθημερινά ζητήματα ή νέες (προ)οπτικές, νέες ιδέες και πράξεις ή πρωτοβουλίες, νέα βιβλία, λογοτεχνικές βραδιές μπορούν να βρουν το βήμα τους στο Καλλιτεχνείο Αχαρνών. Αφορά θέματα επιστημονικά, κοινωνικοπολιτικά, ανθρωπιστικών και φυσικών επιστημών με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο κοινώνησης και στη χροιά του αντικειμένου που πραγματεύεται η εν λόγω συζήτηση / ημερίδα.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει στο info@kallitechnio.org

Ε) Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών
Ετήσιος λογοτεχνικός διαγωνισμός που διεξάγεται από τη Λογοτεχνική Ομάδα Καλλιτεχνείου Αχαρνών.
Στόχος είναι η δημιουργική έκφραση των συμμετεχόντων, η δημιουργία μιας υπερ-τοπικής κοινότητας ανθρώπων που χρησιμοποιούν τον λόγο προς έκφραση και έντεχνη δημιουργία (με εκδηλώσεις, αναρτήσεις στο site του Καλλιτεχνείου, συζητήσεις, forum).
Το θέμα ορίζεται κάθε φορά από τη ΛΟΚΑ, χωρίς ακριβή ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού κάθε χρόνο και με προσαρμοζόμενη τακτικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες, το υλικό και τα σχέδια που έχουν τεθεί κι έχουν προχωρήσει.

ΣΤ) Συνεργασία με σχολεία και λοιπούς φορείς
"Βιβλία με βαλίτσα" / ένα βαλιτσάκι απ' όπου ξεφυτρώνουν: μια μικρή βιβλιοθήκη, παιχνίδια και δραστηριότητες, ήρωες βιβλίων και παραμυθιών, παραμυθάδες, ζωγραφιές, μουσικές, μυστικά κι εκπλήξεις...! (σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες)

Ζ) Αναγνωστήριο
Το Αναγνωστήριο αποτελεί τη τελευταία δομή της Βιβλιοθήκης κι είναι ένας χώρος όπου μπορεί κάποιος να μελετήσει ή να διαβάσει ένα βιβλίο της Βιβλιοθήκης. Με πρόσβαση στο διαδίκτυο και με επιφάνεια σχεδίου σ' έναν ευχάριστο χώρο στον 1ο όροφο του Καλλιτεχνείου Αχαρνών.

Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά μετά τις 18.000 σχόλια :