Περιοδικό || Συνταγή: Λιμοντσέλο || #στοράφι

#στοράφι


Στο ράφι ξέρουμε μία συνταγή η οποία σας κρατά συντροφιά ενώ προετοιμάζετε τη δουλειά σας για την επομένη ήμερα, είτε θέλετε να ξεχάσετε για λίγο τους γύρω σας και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας!!!
Αυτή η συνταγή ονομάζεται λιμοντσέλο και πολλές από εσάς θα το ξέρετε γιατί το ίσως το έπιναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας στις γιορτές που κάναμε στο σπίτι, και το αστείο ήταν ότι δεν μεθούσαν αλλά «έκαναν κεφάλι» που λέμε…
Αυτό το ποτό έχει ένα καλό, ότι φτιάχνεται στο σπίτι, αλλά έχει και ένα κακό, αργεί να γίνει αλλά η αναμονή θα σας ανταμείψει στη γεύση .
Όσο για τη συνταγή μου τη έδωσε η γιαγιά μου (πηγή αξιόπιστη όπως καταλαβαίνετε) και είναι η ακόλουθη:

Λιμοντσέλο η παραδοσιακή συνταγή

Χρειαζόμαστε:
15 λεμόνια με χονδρή φλούδα
2 μπουκάλια vodka (των 750ml) 100% proof
4 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό 

Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα βουρτσίζουμε με ένα βουρτσάκι για να φύγει κάθε υπόλοιπο του κεριού που συνήθως τα αλείφουν. (Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ακέρωτα λεμόνια εάν βρούμε).
Σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά τα λεμόνια με ένα μαλακό πανί.
Με τον αποφλοιωτή ή με ένα λεπτό μαχαιράκι αποφλοιώνουμε τα λεμόνια, προσέχοντας να μην υπάρχει κανένα ίχνος από το άσπρο μέρος της φλούδας (το άσπρο μέρος πικρίζει).
Βάζουμε σε βάζο τη μία φιάλη vodka προσθέτουμε το φλοιό των λεμονιών, κλείνουμε το βάζο ερμητικά και το αποθηκεύουμε σε ένα ντουλάπι για 40 ημέρες. (Πρέπει να είναι σε σκοτεινό μέρος)
Όταν περάσει αυτό το διάστημα, διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, τα βράζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.
Το προσθέτουμε στο βάζο με το λιμοντσέλο μαζί με το άλλο μπουκάλι vodka, κλείνουμε πάλι ερμητικά και αποθηκεύουμε για ακόμη 40 ημέρες.
Κατόπιν φιλτράρουμε πολύ καλά χρησιμοποιώντας χάρτινα φίλτρα του καφέ, και το βάζουμε σε φιάλες.
Παίρνουμε ένα διαυγές ποτό που πίνεται καλύτερα παγωμένο.

Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι σημαντικό να μη μείνει καθόλου "άσπρο" επάνω στη φλοίδα. Αντί για vodka μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε τσίπουρο ή καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας. Εάν χρησιμοποιήσουμε πορτοκάλια αντί λεμόνια, έχουμε ένα καταπληκτικό ποτό orangello.

Υστερόγραφο: Στείλτε μας και τις δικές σας συνταγές στο info@kallitechnio.org με το hash tag #στοραφι. Και για να μην ξεχνιόμαστε κάθε Παρασκευή 18.00-20.00 «ΣΤΟ ΡΑΦΙ» στο ραδιόφωνο του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών. 
Τα λέμε,
Στο ράφι!!!!

0 σχόλια :