Περιοδικό || Μπλογκ Ιχνηλασίας: Εις... γάμον

Γράφει ο Γιώργος Καββαδίας

Το πρωί με βρίσκει να βγαίνω υποτονικά από το σπίτι. Η αντιβίωση έχει κάνει για τα καλά τη δουλειά της και η ενέργεια έχει πέσει κατακόρυφα. Πήρα την Ηπείρου και έστριψα όπως πάντα στην Νίκου Καπετανίδη. Καθώς περπατούσα, προσπέρασα δυο σπουργίτια. Το πρώτο κελαηδούσε στο δεύτερο και το κυνηγούσε. Η αναγωγή δεν άργησε να γίνει στο μυαλό μου, θηλυκό-αρσενικό!

Το φλερτ προς το θηλυκό που απαξιεί να ασχοληθεί μαζί του. Κι ύστερα η επιμονή και τελικά η ρωγμή στο τείχος της άμυνας αλλά και του ελέγχου για το τι είναι διατεθειμένος να κάνει για εκείνη. Η αρχή μιας σχέσης στο ζωικό βασίλειο, στο οποίο ανήκουμε κι εμείς με κάποιες προσθήκες.

Βλέπεις τα ζωάκια είναι τυχερά. Δε χρειάζεται να λογοδοθούν, να αρραβωνιαστούν κι ύστερα να «κρεμαστούν» στο βωμό των εθίμων. Δεν εξετάζω αν είναι καλό ή κακό αυτό, απλά το αναφέρω. Ολόκληρη ταλαιπωρία ρε παιδί μου απλά για να κάνεις οικογένεια ξέρω ’γω;


Και εντάξει, τα δέχεσαι, τα καταπίνεις, λες «θα χαρούν κι οι γονείς μας» και προχωράς. Συζείς με τον άλλο, τον μαθαίνεις, σε μαθαίνει, και τις περισσότερες φορές αλλάζει ο ένας τον άλλο. Ένας αγώνας που με μπερδεύει. Μιλάμε για συναγωνισμό ή ανταγωνισμό άραγε; Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις έρχεται στο νου μου το animation από το video clip των Pink Floyd για το Empty Spaces. Δυο λουλούδια που ερωτοτροπούν, γνωρίζονται και ξαφνικά βγάζουν δόντια και το ένα κατασπαράζει το άλλο… Κάτι τέτοιο φαντάζομαι κι εγώ στις ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες ήταν που ήταν και με την κρίση, που δεν είναι κρίση γιατί θα κρατήσει για πάντα -όπως λέει και ο πιτσιρίκος- απόγιναν.

Εντάξει κοίτα, λογικό είναι να υπάρχουν συγκρούσεις. Εδώ από μόνοι μας είμαστε στα όρια της σχιζοφρένειας, θα τη γλιτώσει ο σύντροφός μας; Ούτε καν ρε man. Δουλειά –και μερικές φορές δουλεία- ή ανεργία, έξοδα για το σπίτι, ρουτίνα, παιδιά αν υπάρχουν.
-Τάισε εσύ τον μικρό
-Όχι να τον ταΐσεις εσύ, είναι η σειρά σου
-Έχει μπάλα, με κοροϊδεύεις;
-Εσύ και η μπάλα σου, καλά μου τα ’λεγε η μάνα μου να μη σε παντρευτώ
-Η μάνα σου δε φαγώθηκε να κάνουμε γλέντι τρικούβερτο για το γάμο;
-Άλλο αυτό…

Ε ναι, άλλο αυτό. Όπου γλέντι και χαρά η Βασίλω πρώτη.

Κάποια στιγμή όμως θα μπεις στο σπίτι, και θα νιώθεις ξένος. Θα ασφυκτιάς και η μόνη λύση θα είναι να βγεις για τσιγάρα. Κανείς δεν ξέρει αν θα γυρίσεις. Κοτούλα κι έτσι… Αφού έπεσες μέσα στα «σκατά», τα οποία στην αρχή έδειχναν ελκυστικό λιβάδι με παπαρούνες και μπόλικο όπιο, πρέπει να κολυμπήσεις. Τι σε χάλασε μάγκα μου; Το ήθελες έτσι δεν είναι; Δεν το είδες όμως να ’ρχεται. Δεν οραματίστηκες την κατάληξη, ή έστω το μέλλον.

Είναι λένε η κατάληξη του ανθρώπου η οικογένεια και ο γάμος. Για τις αλλαγές μέσα στα όρια του όμως δε λένε τίποτα. Το πρόβλημα στο κάτω-κάτω δεν έγκειται στο ίδιο το μυστήριο. Το πρόβλημα είναι εξ’ ολοκλήρου δικό μας φίλε αναγνώστη. Επιλέγουμε να αλλάξουμε status αλλά δεν έχουμε αλλάξει πρώτα εμείς οι ίδιοι, και δεν εννοώ εσώρουχα. Ωρίμανση, υποχωρήσεις, παραχωρήσεις και όρεξη να ζήσεις με κάποιον όλο το υπόλοιπο της ζωής σου, το οποίο μπορεί π.χ. να τελειώσει και αύριο σε κάποιο τροχαίο. Ουδεμία σημασία έχει το πόσο θα μείνεις εσύ στον κόσμο, πρέπει να χωνέψεις καλά ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι για σένα και είσαι για εκείνον. Αν όχι, άστο καλύτερα γιατί θα καταλήξετε σαν το βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου και δε θα είστε μόνο εσείς δυστυχισμένοι, αλλά και τα κουτσούβελα που κατά πάσα πιθανότητα θα κάνετε για να τα πηγαίνουν βόλτα οι γιαγιάδες στα πάρκα.

Καλά τα γλέντια και οι γιορτές, αλλά να χουν και ουσία βρε παιδιά.

Καλές οι σχέσεις, ο έρωτας, η αγάπη, αλλά ο θεσμός της οικογένειας (απαλλαγμένος από κάθε είδος εθνικιστική/χουντική ιδεολογία) είναι κάτι πιο σοβαρό.

Κανόνες του στυλ, «είμαστε x χρόνια μαζί και πρέπει να παντρευτούμε γιατί αλλιώς θα χωρίσουμε και δεν θέλω να τον χάσω», να λείπουν. Θέλω να πω, τι είδους εκβιασμός είναι αυτός; Από τη μία θες να τον παντρευτείς και δεν θες να τον χάσεις, αλλά αν δεν παντρευτείτε θα τον χωρίσεις. Μόνο εγώ χάνω το νόημα κάπου;

Ας δούμε και μερικές περιπτώσεις που δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια, εδώ.

 



Πηγή φωτογραφιών

0 σχόλια :