Περιοδικό || Μπλογκ Ιχνηλασίας: Πανελλήνιο ρεκόρ

Γράφει ο Γιώργος Καββαδίας


Βγήκανε και τα’ αποτελέσματα των πανελληνίων, όλα καλά! Μια ακόμη γενιά «πετυχημένων» και «αποτυχημένων» βγήκε στους δρόμους να το γιορτάσει ή να κλάψει τη μοίρα του.
Το μόνιμο λάθος.
Το αιώνιο λάθος.
Λες και όλα τελειώνουν σε μια εξέταση.
Βλέπω πλέον έξω απ’ τον χορό με ένα άλλο μάτι -το τρίτο μου- την κατάσταση στην παιδεία και τις προσκείμενες σε αυτήν δυνάμεις.

Μέσα ενημέρωσης, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, και τεχνικές voodoo σε κουκλάκια ή υπνωτισμού -face to face- από γονείς και φροντιστές! Μία ακόμη σάπια σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας μας.

«Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;»
Α, να σας πω! Μπόλικο κρεμμύδι και σκόρδο και τέσσερα με κεμπάπ… και μπουμ έγινε! It’s a kind of magic μανάρι, τι δεν καταλαβαίνεις; «Εγώ δεν διάβαζα πολύ! Συστηματικά μόνο. Έβγαινα κιόλας!». Οπωσδήποτε κι έβγαινες… Σε ποιον τα πουλάτε αυτά ρε γατάκια; Εμείς σχολείο δεν πήγαμε; Δεν είδα ποτέ κανέναν σας έξω.

Από δίπλα κι ο φροντιστής, γιατί αυτός ξέρει! Μια εποχή που τα φροντιστήρια έχουν εξελιχτεί σε franchise εκπαιδευτικούς ομίλους, έτοιμοι να τσιμπήσουν κάθε σας όνειρο και να το μετατρέψουν σε στατιστικά και νούμερα επιτυχιών στις επερχόμενες διαφημιστικές καμπάνες τους! Και εντάξει, αυτοί καλά κάνουν, επιχειρήσεις είναι. Μήπως όμως και γι’ αυτό δεν ευθύνεται το ελλιπέστατο εκπαιδευτικό μας σύστημα; Αυτό το κουτσό παιδί που τριγυρνάει από χειρουργείο σε χειρουργείο ελπίζοντας να σταθεί χωρίς δεκανίκι.

Κι οι γονείς γνωρίζουν καλά το αντικείμενο της δουλειάς τους. Ξέρουν καλά τι θέλουν (αυτοί) να κάνουν τα παιδιά τους… Ένα παιχνίδι γοήτρου κι εδώ. Ποιος έχει τα μεγαλύτερα… μόρια. Ελάχιστοι ακούνε τις κραυγές των παιδιών, που τα κλεισμένα σε υπόγεια όνειρά τους παλεύουν να λευτερώσουν. Το χειρότερο όμως είναι που σε αυτό το παιχνίδι γοήτρου ενδίδουν κι οι μαθητές.

Έχω γνωρίσει επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, άριστους μαθητές, που ευχαρίστως θα κάρφωνα σε ένα σταυρό ώσπου να ψοφήσουν. Και άλλους, τεχνίτες, σερβιτόρους, άνεργους, χωρίς σπουδές, που θα τους έδινα τα πάντα…

Κι ύστερα έρχονται τα πολυαγαπημένα μου ΜΜΕ. Με συνεντεύξεις, δημοσιεύσεις ονομάτων και φωτογραφιών, κι όλα αυτά χωρίς καμία απολύτως εξουσιοδότηση…

Τη ζωή, την καθορίζουμε μόνοι μας και σε συνεργασία με όσους το επιθυμούν!

Πηγή φωτογραφίας: http://babyradio.gr/

0 σχόλια :