Περιοδικό || Μπλογκ Ιχνηλασίας: Η Γιάφκα


Γράφει ο Γιώργος Καββαδίας

Το σπίτι στην οδό Πλάτωνος...
Σαν γιάφκα ακούγεται, ε;
Ίσως και να ήταν. Μια γιάφκα στην οποία καταθέταμε, "σηκώναμε", "ρίχναμε", "φτύναμε" και φυσικά τρώγαμε. Άλλη εποχή. Μια εποχή που έκλεισε για όλους μας, αφήνοντας πίσω γλυκιές αναμνήσεις κυρίως.

Οι τοίχοι του σπιτιού στην Πλάτωνος πότισαν με τα όνειρά μας. Πότισαν με ιδεολογίες και νοοτροπίες διαφορετικές. Διδάχθηκαν και μαζί τους διδαχθήκαμε κι εμείς! Τώρα πια, όταν βρισκόμαστε, ελέγχουμε και "τικάρουμε" το στάτους του καθενός, την πρόοδό του. Οι τοίχοι μετά από καιρό θα χάσανε το χρώμα τους, θα το άλλαξαν. Όσα μάθανε όμως, τις νύχτες θα σιγοψιθυρίζονται από τους αόρατους επισκέπτες. Θα ψέλνονται σε μια άλλη γλώσσα. Μία γλώσσα καθόλου ανθρώπινη ή θεϊκή.

Κοιτάζω πίσω και μας βλέπω ξεκάθαρα. "Μια κρέπα κουβερτούρα μπισκότο". Λούτρινες γάτες αιωρούνται. Τρίχες από μακριά αντρικά μαλλιά τρομοκρατούν. Μικροί επισκέπτες στην κουζίνα, και κάποιος τρελός που μας παγίδευσε στην είσοδο.

Τότε δεν το βλέπαμε να πλησιάζει, κι ήμασταν τυχεροί. Το βλέμμα όμως δεν μπορούμε πλέον να αποστρέφουμε. Καθηλωμένοι θα κοιτάζουμε ευθεία, θα νιώθουμε, θα πονάμε, θα γελάμε.

Το σπίτι στην Πλάτωνος μένει εκεί.
Ένας ναός να μας υπενθυμίζει τς "προσευχές" και τις προφητείες που εκπληρώθηκαν.
Ένας βωμός πάνω στον οποίο θυσιάσαμε, αφού πρώτα ξεπαρθενιάσαμε, τη λογική, τη φαντασία και την αθωότητα.
Ένα μνημείο που θα κρατήσει για πάντα τα μυστικά μας, μυστικά που ακόμη κι εμείς οι ίδιοι, ξεχάσαμε...


 
Η πηγή της φωτογραφίας είναι http://fairiegoodmother.deviantart.com/art/Haunted-House-5-324349019

0 σχόλια :