Περιοδικό || Seafarer's Log: Παναμάς

Γράφει η Σοφία Μότσια

Πρώτη ανάρτηση στο Seafarer's Log

Η Διώρυγα του Παναμά είναι πιθανόν η πιο ενδιαφέρουσα πορεία που θα μπορούσε να ταξιδέψει ένα πλοίο. Ένας υδάτινος δρόμος με μήκος 77,1 χιλιόμετρα που συνδέει τον Ατλαντικό Ωκεανό (μέσω της Καραϊβικής Θάλασσας) με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα πλοία γλιστράνε μέσα σε περίπλοκες λεκάνες, πλέουν λίμνες και περιβάλλονται από ένα θαυμάσιο περιβάλλον. Το κανάλι κατά μήκος του Ισθμού του Παναμά αποτελεί πέρασμα κλειδί για το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο. Υπάρχουν λεκάνες σε κάθε άκρο του που άρουν τα πλοία στη Λίμνη Γκατούν. Μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε για να μειώσει τις ανασκαφικές εργασίες που απαιτούνται για το κανάλι. Είναι 26 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι λεκάνες έχουν 33 μέτρα φάρδος και 340 μέτρα μήκος. Μία καινούργια, πιο φαρδιά λωρίδα είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ανοίξει το 2016.

Το κανάλι έχει κατασκευαστεί από Αμερικανούς αλλά η ιδέα, τουλάχιστον σαν δημόσια αναγγελία, ανάγεται στον βασιλιά Κάρολο της Ισπανίας στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν ανέθεσε τη διενέργεια έρευνας για συντόμευση της κυκλοφορίας των πλοίων προς και από το Περού, μέσω του ισθμού του Παναμά. Και ενώ η Ισπανία πάγωσε το σχέδιο αυτό, αυτή η λεπτή λωρίδα γης και η στρατηγική της θέση μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού, αποδείχθηκε πολύ ισχυρό δέλεαρ για τους Ευρωπαίους στην προσπάθειά τους για εύρεση ταχύτερων και ασφαλέστερων εμπορικών δρόμων.

Η Γαλλία άρχισε την εργασία για το κανάλι το 1881, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων και της υψηλής θνησιμότητας των εργατών λόγω του κλίματος αφού δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν το έργο το 1904, και χρειάστηκε μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί το κανάλι, το οποίο άνοιξε επίσημα στις 15 Αυγούστου, 1914. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα τεχνικά έργα που έχει αναληφθεί ποτέ. Η Διώρυγα του Παναμά μείωσε σημαντικά το χρόνο για τα πλοία που ταξιδεύουν μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφύγουν τη χρονοβόρα και επικίνδυνη διαδρομή από το Cape Horn, το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, μέσω του Ντρέικ Τσάνελ (Drake Channel) ή το Στενό του Μαγγελάνου.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η κυριότητα του εδάφους που αποτελεί σήμερα τη διώρυγα του Παναμά ήταν της Κολομβίας, μετά της Γαλλίας και στη συνέχεια της Αμερικής. Οι ΗΠΑ συνέχισαν να ελέγχουν το κανάλι και τη γύρω ζώνη των καναλιών του Παναμά μέχρι το 1977. Μετά από μια περίοδο κοινού ελέγχου, το κανάλι ανέλαβε κατ' αποκλειστικότητα η κυβέρνηση του Παναμά το 1999. Σήμερα, το διαχειρίζεται μια κυβερνητική υπηρεσία με αποκλειστική αρμοδιότητα την λειτουργία της διώρυγας.
0 σχόλια :