Περιοδικό || Animartists.com: Δεν γεννιόμαστε γυναίκες, γινόμαστε γυναίκες


Γράφει η Ελίζα Μπάκου

Πρώτη δημοσίευση στο Animartists.com

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας λοιπόν το Σαββατοκύριακο και γέμισε το newsfeed με αστεράκια, λουλούδια και καρδούλες. Ποτέ πριν δε με ενδιέφεραν τέτοιου είδους γιορτές και η αλήθεια είναι, πως τείνουμε να μη δίνουμε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέρα από αυτό που μπορεί να εκδηλώσουμε στα social media. Αυτή τη φορά όμως η μέρα ήταν ξεχωριστή. Από εκείνες τις μέρες, που σου κάνουν σούπα το μυαλό και θες το χρόνο σου μέχρι να καταφέρεις να καθησυχάσεις και να αξιολογήσεις κάποια πράγματα.

Με βρήκε να δουλεύω Κυριακάτικα σε ένα από τα κέντρα, στα οποία φιλοξενούνται άστεγες γυναίκες στο Whitechapel. Αν και αυτή η περιοχή προσπαθεί να βγάλει από πάνω της την ταμπέλα «Η περιοχή του Τζακ του Εντεροβγάλτη» με ψαγμένα καφέ και γκαλερί, παραμένει μια από τις πιο πολύχρωμες, ιδιαίτερες, αλλά και ταλαιπωρημένες περιοχές του Λονδίνου. Στον ξενώνα φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός γυναικών, που αντιμετωπίζουν από απλά προβλήματα στέγασης μέχρι πολύπλοκα ζητήματα, όπως θέματα ψυχικής υγείας, χρήσης και πορνείας (sex working). Και σίγουρα, όταν τα ακούς αυτά, μπορεί να φαντάζεσαι κάτι πολύ βροχερό και γκρίζο. Και καμιά φορά είναι.

Αλλά εκείνη η ημέρα ήταν πολύχρωμη. Στα πλαίσια της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» οργανώθηκε μια ολόκληρη γιορτή και το αγαπημένο μου κομμάτι ήταν ένα δέντρο. Το «δέντρο» το ζωγραφίσαμε σε ένα μεγάλο λευκό πανί την προηγούμενη μέρα και την επόμενη το τοποθετήσαμε στο καθιστικό και η καθεμία από εμάς μπορούσε να γράψει σε μικρές ταμπελίτσες ένα όνειρο, μια ευχή ή κάτι τελοσπάντων που να την εμπνέει. Και οι ευχές ήταν πολλές: «Εύχομαι να ζούσε ο άντρας μου», «Εύχομαι η γάτα μου να μην πεθάνει ποτέ», «Εύχομαι να ήταν εδώ ο πατέρας μου», «Μια BMW», «Ένα σπίτι», «Λεφτά», «Γνώσεις»… και λοιπά και λοιπά… Και τίποτα από αυτά δε φάνταζε ψεύτικο ή μη εφικτό. Τέτοια ήταν η ενέργεια που υπήρξε για μερικές ώρες στον χώρο. Και ίσως και κάπου εκεί να κρυβόταν και το νόημα της ημέρας.

[Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ]

0 σχόλια :