Περιοδικό || Seafarer's Log: Σαλαβέρι, Τρουχίγιο, Περού

Γράφει η Σοφία Μότσια


Το περουβιανό λιμάνι του Σαλαβέρι μας οδηγεί στο Τρουχίγιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που βρίσκεται στους πρόποδες των Άνδεων. Το Σαλαβέρι βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Τρουχίγιο όμως χρειάστηκαν πάνω από 30 λεπτά με το αυτοκίνητο για να φτάσουμε, λόγω των συνθηκών του οδικού δικτύου.

Φτάνοντας στην πόλη, μπορείς να καταλάβει κάνεις από τα λίγα αρχοντικά που σώζονται στο κέντρο, ότι ήταν μια πόλη με πλούσια αποικιακή αρχιτεκτονική και πολύ σημαντικό αρχαιολογικό κέντρο της εποχής προ-Ίνκας. Σήμερα, ένα μέρος της αποικιακής αυτής γοητείας διατηρείται ακόμη σε παλιές εκκλησίες και σε κάποια παραδοσιακά σπίτια, όμορφα διατηρημένα γύρω από την κεντρική πλατεία. Όπως και οι περισσότερες πόλεις του Περού άλλωστε, η Πλάζα ντε Άρμας περιβάλλεται από τον καθεδρικό ναό, το δημαρχείο και αποικιακά αρχοντικά που σώζονται για τους επισκέπτες. Συχνά βλέπουμε τις μετώπες από αυτά τα κτίρια να είναι διακοσμημένες με σφυρήλατο σίδηρο ενώ τα χρώματα που κυριαρχούν είναι παστέλ.

Εντυπωσιακοί είναι οι παραδοσιακοί τους χοροί με τον χορό Μαρινέρα να είναι ο πιο δημοφιλής γενικότερα στο Περού αλλά και ειδικότερα στο Τρουχίγιο αφού το 1986 ανακηρύχθηκε επισήμως, η διεθνής πρωτεύουσά του. Ο χορός είναι εντυπωσιακός και αναπαριστά ένα φλερτ μεταξύ του πλούσιου γαιοκτήμονα και μιας φτωχής κοπέλας που δουλεύει στα χωράφια του. Αυτός είναι και ο λόγος που η χορεύτρια είναι πάντα χωρίς παπούτσια όταν χορεύει Μαρινέρα.Ο χορός Μαρινέρα αντιπροσωπεύει τις μεγάλες ταξικές αντιθέσεις που υπάρχουν στην χώρα. Στο Περού, η 7η του Οκτώβρη είναι επίσημη μέρα εορτασμού του χορού Μαρινέρα και γιορτάζεται στο Τρουχίγιο με χορούς και παρελάσεις.

0 σχόλια :