Περιοδικό || Seaferer's Log: Περού, Λίμα

Γράφει η Σοφία Μότσια

Η Λίμα είναι η πρωτεύουσα του Περού και συγκεντρώνει το 1/3 του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας. Αποτελεί ένα παράξενο μίγμα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης, με περιοχές που κυριαρχεί η αποικιακή αρχιτεκτονική και άλλες όπου η φτώχια πνίγει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό πολιτισμού.

Πολλοί από τους κατοίκους της έχουν μεταναστεύσει εκεί από τα χωριά των Άνδεων ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον και στην εύρεση εργασίας όμως χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, είναι χαρακτηριστικό της πόλης πλέον οι φτωχογειτονιές στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γύρω περιοχές.

Η Λίμα είναι χτισμένη σε μια κοιλάδα και περιβάλλεται από έρημο. Η διαφορά στις θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του έτους είναι μικρή και ενώ η υγρασία φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες, κάνοντας έτσι την Λίμα, μια από τις πιο άνυδρες πόλεις του κόσμου, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την παροχή νερού της πόλης αφού οι Άνδεις είναι γεμάτες από ποταμούς που εκβάλλουν στον Ειρηνικό ωκεανό.

Λόγω της υγρασίας, η Λίμα είναι μια συννεφιασμένη πόλη. Έχει μόλις 1284 ώρες (53 μέρες) ηλιοφάνειας τον χρόνο, 28,6 ώρες τον Ιούλιο και 179,1 ώρες τον Ιανουάριο, πολύ περιορισμένη για το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκεται.

0 σχόλια :