Περιοδικό || Seafarer's Log: Αρίκα, Χιλή

Γράφει η Σοφία Μότσια

Η Αρίκα είναι η βορειότερη πόλη της Χιλής. Μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη των 170.000 κατοίκων. Μια πόλη ήσυχη, ασφαλής, φιλόξενη, με αρκετές παραλίες και ηλιόλουστες μέρες σχεδόν όλο τον χρόνο. Γι αυτό, άλλωστε, ονομάζεται και «πόλη της αιώνιας άνοιξης». Το κλίμα της είναι σταθερό σε όλη την διάρκεια του χρόνου, με μικρές εναλλαγές της θερμοκρασίας, χαμηλή υγρασία και ελάχιστες βροχοπτώσεις

Η Αρίκα είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Ελ Μόρο. Σε αυτό το μέρος εκτυλίχθηκε μία από της σπουδαιότερες μάχες του Περουβιανού πολέμου (1879-83). Ο λόφος αυτός σήμερα αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο, ένα εθνικό, ιστορικό μνημείο. Από την κορυφή του Ελ Μόρο μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική θέα της πόλης, του Ειρηνικού Ωκεανού αλλά και της ερήμου Ατακάμα. Άλλωστε, η πόλη είναι γνωστή στους ταξιδιώτες που λατρεύουν τη δράση, ως ορμητήριο για περιπετειώδεις εκδρομές στην έρημο.

Το αρχαιολογικό μουσείο Σαν Μιγκελ ντε Αζάπα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη. Εκεί, μπορεί κανείς να δει την πορεία των κατοίκων ανά τους αιώνες μέσα από πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα. Φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από μούμιες των Τσιντσόρο, μερικές από τις οποίες είναι οι αρχαιότερες που έχουν βρεθεί. Ο πολιτισμός Τσιντσόρο αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή από το 7.000 έως το 2.000 π.Χ. κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ατακάμα.

Οι Τσιντσόρο εφηύραν πρώτοι στον κόσμο -πολύ πριν τους Αιγύπτιους- τεχνικές ταρίχευσης των νεκρών. Μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούσαν για να συντηρήσουν τα νεκρά σώματα περιλαμβάνονται ο άργιλος, ο πηλός και φυσικές χρωστικές ουσίες. Σε μερικές περιπτώσεις κάλυπταν το σώμα με το δέρμα και τα μαλλιά του ίδιου του νεκρού.
Επίσης ενδιαφέρον στην Αρίκα είναι η εκκλησία του Σαν Μάρκο, σχεδιασμένη από τον διάσημοαρχιτέκτονα Γουστάβο Άιφελ.
0 σχόλια :