Περιοδικό || Seafarer's Log: Πούντα Αρένας, Χιλή

Γράφει η Σοφία Μότσια

Σήμερα, η Πούντα Αρένας είναι μια ακμάζουσα πόλη στις ακτές των Στενών του Μαγγελάνου. Οι πρώτοι ισπανικοί οικισμοί στην περιοχή, χρονολογούνται στα τέλη του 16ου αιώνα όμως οι δυσχερείς κλιματικές συνθήκες, η έλλειψη νερού και φαγητού έκαναν την επιβίωση τους πολύ δύσκολη. Το 1843 η Χιλιανή κυβέρνηση ξεκίνησε μία αποστολή με στόχο την ίδρυση ενός μόνιμου οικισμού στην περιοχή για τον έλεγχο των Στενών και την αποτροπή της πειρατείας. Το 1848 ο στρατιωτικός κυβερνήτης Χοσέ ντε λος Σάντος Μαρδόνες μετακινεί τον οικισμό στις όχθες του ποταμού Λας Μίνας και να τον μετονομάζει Πούντα Αρένας.

Η Πούντα Αρένας έγινε γνωστή κυρίως ως μια στρατιωτική σωφρονιστική αποικία, με πολλές εξεγέρσεις στην ιστορία της που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και στην ίδια την πόλη. Η κτηνοτροφία, η εξόρυξη μεταλλευμάτων και φυσικά η ναυτιλία, βοήθησαν την πόλη να αναπτυχθεί.

Το λιμάνι της Πούντα Αρένας, αν και εκτεθειμένο σε καταιγίδες, θεωρούταν ένα από τα πιο σημαντικά της Χιλής, πριν από την κατασκευή του Καναλιού του Παναμά, καθώς χρησιμοποιούταν ως σταθμός ανεφοδιασμού για τα ατμόπλοια που ταξίδευαν μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού. Σήμερα, η κίνησή του περιορίζεται σε κρουαζιερόπλοια και επιστημονικές αποστολές.

0 σχόλια :