06.12.2015 - 29.02.2016 || 1ος Διαγωνισμός Πρεσπαπιέ / το άλλο αιγαίο1ος Διαγωνισμός Πρεσπαπιέ - Περιοδικού Καλλιτεχνείου ή αλλιώς 3ος Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών
Διάρκεια αποστολής έργων: Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015 - Δευτέρα 29 Φλεβάρη 2016
Ημέρα ανακοίνωσης διακριθέντων: Δευτέρα 07 Μάρτη 2016
Ημέρα βράβευσης διακριθέντων: Παρασκευή 25 Μάρτη 2016, στο πλαίσιο μιας "εορταστικής βραδιάς" για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21.03)

Το Περιοδικό Πρεσπαπιέ σε μία κίνηση ορισμού της ταυτότητάς του & του φάσματος της θεματολογίας και των δράσεών του προκηρύσσει τον 1ο Διαγωνισμό του, ο οποίος δεν αρνείται να ταυτιστεί με τον άλλοτε Διαδικτυακό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Καλλιτεχνείου Αχαρνών (έτη πραγματοποίησης: 2012 & 2013).

Σε μια προσπάθεια ταυτοποίησης των λογοτεχνικών αυτουργών & των λέξεων-αποτυπωμάτων [προ(σ)]καλούμε ανθρώπους να εκφραστούν μέσω των λέξεων, των ήχων που αυτοί δημιουργούν και του κόσμου όπως αυτός καταγράφεται, αποτυπώνεται και κατασκευάζεται μέσα από τον λόγο.

Ένα γεγονός χωρίς συγκεκριμένη ερώτηση σε συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο είναι απλώς ένα συμβάν. Ένα σχεδόν αδιάφορο συμβάν θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Μιλήστε. Εκφραστείτε. Τώρα.

Θέμα: "Το Άλλο Αιγαίο" Το "Αιγαίο" παρηχητικά επεκτείνει το "Εγώ", τη ταυτότητά μας. Το "Αιγαίο" αποτελεί τη μήτρα της Ιστορίας Μας, οργανισμών έμβιων από τότε που αποτελούσε τμήμα της Παγγαίας ή καν δεν είχε αναδυθεί μέχρι και τώρα. Το "Αιγαίο" αποτέλεσε το φωτεινό κομμάτι των κοινωνικών αναπαραστάσεων της Ελλάδας, των μνημών μας, των ερώτων μας, εξυμνήθηκε από τους ποιητές. Από τώρα και στο εξής, όμως, ο λόγος δεν πρέπει να παραγνωρίζει το "Άλλο Αιγαίο", τόσο "άλλο" όσο και τόσο "ίδιο" σχεδόν συνώνυμο με το "Αιγαίο" του φωτός. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το Αιγαίο των νεκρών, του υγρού νεκροταφείου, της διόδου ή και του αδιεξόδου.

Ο Λόγος δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός. Δεν αναζητούμε τον λόγο (αιτία), αλλά τον λόγο (έκφραση), που αναδεικνύει το γεγονός, προβληματίζει και ανοίγει διάλογο. Δεν είναι λύση η τέχνη, αλλά είναι η ερώτηση. Και καλούμαστε σε αυτή την ερώτηση να απαντήσουμε.
Δεν ξεπετάμε το σοβαρό θέμα, αλλά το θέτουμε στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου, όπως η τέχνη απαιτείται να είναι. Στο επίκεντρο της καθημερινότητας, όπως η τέχνη πρέπει να είναι.

Τα έργα πρέπει να είναι "Ποιητικές Εικόνες", "Ποιητικά Καρτ-Ποστάλ", κάτι σαν τις ποιητικές εικόνες που ξεδιπλώνονται στο θέατρο του παραλόγου ή το ποιητικό θέατρο ή την ποίηση των ανθρώπων που μίλησαν για πράγματα και μέσα από τα λόγια τους γνωρίσαμε τα πράγματα αυτά κάτω από πλέριο φως.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: γίνονται δεκτά έργα
- ποίηση (140 χαρακτήρων μέχρι και μίας σελίδας σε πεζή μορφή)
- θέατρο (από σεναριακής μορφής δομή / σκηνοθετικές οδηγίες στησίματος μέχρι και 20 σελίδες "καθαρό διαλογικό κείμενο")
- δοκίμιο (2-10 σελίδες)
- διήγημα (2-10 σελίδες)

*Τα έργα θα πρέπει να αποτελούν από μόνα τους ύμνο στις βασικές ανθρώπινες αξίες της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης & της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
*Τα έργα θα πρέπει να είναι γραμμένα σε γραμματοσειρά Times New Roman 12 στιγμών και διάστιχο 1.
*Η μορφή των αρχείων που θα γίνονται δεκτά είναι σε .doc αποκλειστικά.
*Δεν επιτρέπονται αποστολές εικόνων.
*Αποστολή έργων στο presspapiermag@gmail.com

13 σχόλια :

 1. Μπορείτε σας παρακαλώ να εξηγήσετε λίγο περισσότερο το θέμα του διαγωνισμού, γιατί αν και φιλόλογος δεν κατάλαβα τι ακριβώς θέλετε. Επίσης, αναρωτιέμαι εάν μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε περισσότερες από μία κατηγορίες και εάν είναι απαραίτητη η χρήση ψευδωνύμου. Σας ευχαριστώ πολύ.

  Β. Ιωάννου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας!

   Το θέμα είναι το "άλλο Αιγαίο", το σκοτεινό (;), το μη φωτεινό (;), το μη χαρωπό (;), η νέα πραγματικότητα που το έχει ως σύνορο κκι όχι δίοδο.

   Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε όσες κατηγορίες επιθυμεί.

   Δεν είναι απαραίτητη η χρήση ψευδώνυμου.

   Με εκτίμηση,
   εκ του Καλλιτεχνείου
   για το Πρεσπιαπιέ

   Διαγραφή
 2. Τι εννοείτε ποίημα έως 140 χαρακτήρες; Εάν εννοείτε γράμματα, είναι πολύ μικρό ποίημα (περίπου 4-5 στίχους). Επίσης, δεν κατάλαβα στην κατηγορία του Θεάτρου τι είναι το "καθαρό διαλογικό κείμενο". Σας ευχαριστώ.

  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η καθυστερημένη απάντηση ευθύνεται σε λάθος του site που έχει απαντηθεί ,αλλά όχι αναρτηθεί, από τα τέλη του χρόνου και ζητούμε συγγνώμη!
   1) Οι 140 χαρακτήρες ορίζονται ως ελάχιστη έκταση (ακριβώς επειδή αποτελεί πολύ μικρό).
   2) Καθαρό διαλογικό κείμενο ορίζεται το μέρος του έργου που είναι διάλογοι χωρίς εκτενείς σκηνοθετικές-σκηνικές οδηγίες που πολλές φορές μπορούν να καταλάβουν και μία ή δύο σελίδες.

   Με εκτίμηση

   Διαγραφή
 3. Γεια σας, χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Θα ήθελα να ρωτήσω, μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μία κατηγορία περισσότερες από μία φορές; Σας ευχαριστώ πολύ.

  Με εκτίμηση, Γιώργος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και καλή χρονιά με υγεία!
   Δεν υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή σε παραπάνω από μία κατηγορίες!

   Με εκτίμηση

   Διαγραφή
 4. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά ! Θα ήθελα να ρωτήσω πώς ακριβώς θα πρέπει να γράψουμε τα στοιχεία μας
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και καλή χρονιά!
   Τα ακριβή στοιχεία θα δοθούν ύστερα από την ανακοίνωση των κωδικοποιημένων έργων που βραβεύτηκαν στον διαχειριστή του mail που θα κληθεί να επικοινωνήσει με τα αντίστοιχα mails για τις ακριβείς λεπτομέρειες!

   Διαγραφή
 5. Καλησπέρα και καλή δημιουργική χρονιά. Σε συνέχεια του παραπάνω μηνύματος
  Θα ήθελα σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε αν στο επισυναπτόμενο ποίημα θα αναγράφουμε το όνομά μας η αν θα το στείλουμε ανώνυμα. Σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα!
  Είτε το γράψετε είτε όχι, τα αρχεία θα έχουν "φιλτραριστεί", οπότε τα στοιχεία είτε αναγράφονται (ακόμη και ψευδώνυμο) είτε όχι, δεν έχει σημασία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καλησπέρα σας!πολύ ωραίο το θέμα του διαγωνισμού σας...ελπίζω να προλάβω τη συμμετοχή μου γιατί μόλις το εντόπισα!!!!
  Α.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αν κατάλαβα καλά, θέλετε πεζά ποιήματα και όχι στίχους ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το θεμα ηταν τελειο.Ανθρωπινο και εντελως ορμωμενο απο τον ανθρωπισμο μας και το να δουμε τις συνυπαρξεις..μιας υπεροχης ..θέας,εντοπισμου,υπαρκτου πλουτου νησων..καθως και τις τραγικοτητες που εξελισσονται σ αυτα.
  Ευχαριστουμε θερμα!!!

  Ελπιζω κι η δικη μου..η δικη μας κραυγη απελπισιας να ανοιξει τα ωτα των ιθυνοντων..πια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή