Πρεσπαπιέ || έΡΓΟΝ_6[περιγραφή ενότητας]
κάθε βδομάδα το Πρεσπαπιέ δείχνει με το δάχτυλο σε ένα έΡΓΟΝ που μας κέντρισε.


Francis Picabia / I see again in memory my dear Udnie
*στον πίνακα:
- στρογγυλεμένες και λείες μάζες σε συνδυασμό με "μηχανικά" εξαρτήματα
- τα θερμά χρώματα προσιδιάζουν στο ανθρώπινο σώμα ενώ τα ψυχρά/γκρίχα στις μηχανές

*υπονοείται "χώρος" μέσα από γραμμές που υποδηλώνουν προοπτική. Οι "σωλήνες" ανάμεσα στις σφριγηλές μάζες ίσως υπονοούν ένα σεξουαλικό υποκείμενο, ως προέκταση της περιγραφής του Picabia ότι η τέχνη του τότε αποτελούσε "την εκδήλωση ενός εσώτερου αισθήματος ή συναισθήματος".

[η "Udnie" αποτελεί πραγματικό πρόσωπο, την χορεύτρια Mlle Napierskowska. Εμπνεύστηκε πολλά έργα από εκείνη και γι' αυτό τα αφηρημένα πλάνα -όπως σε αυτόν τον πίνακα- σχετίζονται με το ανθρώπινο σώμα σε πλήρη διάλογο με τα μηχανικό-ρομποτικό στοιχείο (σε αυτό επηρεασμένος από τις εργασίες του Marcel Duchamp.]

>> Ρομποτική, μεταμοσχεύσεις, πλαστικές εγχειρίσεις, ο εξουσιαστικός λόγος της ιατρικής (που παρεμβαίνει στη δομή και εικόνα του σώματος, άρα και στην ανάγνωση αυτού από τους γύρω μας) μέσα νέων τεχνητών μελών ή της πλήρους "διαύγειας του εσωτερικού του σώματος" ή της αλλαγής της εικόνας (και της αυτο-εικόνας μας) από μια απλή πλαστική στη μύτη μέχρι την αλλαγή του βιολογικού φύλου, όλα καθιστούν το σώμα ένα πεδίο αλλαγών, μελετών, αναγνώσεων του κόσμου.

0 σχόλια :