Πρεσπαπιέ || φΥΛΟ πΟΡΕΙΑΣ_Σώμα (Μέρος Γ.β)[περιγραφή ενότητας]

φύλο πορείας. Όχι ευφυολόγημα, ούτε ορθογραφικό. Η πορεία του σώματος μέσα στους αιώνες.
[σταμάτης παρασκευάς_φΥΛΟ πΟΡΕΙΑΣ]

Το σώμα που ζητάς
Το πήρε ο Βοριάς
Και έγινε αγέρας
Της σκοτεινής ημέρας
Και στάχτη μιας φωτιάς
Μιχάλης Χατζηγιάννης


[συνέχεια από εδώ]

Ένα δίκτυο ερευνητών ανακαλύπτει ότι οι χημικοί νευροδιαβιβαστές που δρουν σε πολύ μεγάλη έκταση και στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που συναντιούνται σε συμπυκνώσεις στις νευρωνικές περιοχές που ρυθμίζουν το συναίσθημα. Τα συναισθήματα έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τα πάντα, από το πόση ινσουλίνη εκκρίνεται μέχρι τα επίπεδα πίεσης του αίματος.
Εντοπίστηκαν σημεία συνάντησης όπου το αυτόνομο νευρικό σύστημα επικοινωνεί άμεσα με τα λεμφοκύτταρα και τα μεγάλα φαγοκύτταρα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ηλεκτρομικροσκοπικές μελέτες ανακάλυψαν σημεία επαφής, σαν νευρικές συνάψεις, όπου τα νευρικά άκρα του αυτόνομου συστήματος έχουν απολήξεις που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτά τα ανοσοποιητικά κύτταρα. Αυτά τα φυσικά σημεία επαφής επιτρέπουν στα νευρικά κύτταρα να απελευθερώσουν νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα. Και πράγματι δίνουν σήματα προς δύο κατευθύνσεις.

Ένα άλλο σημαντικό μονοπάτι που συνδέει τα συναισθήματα και το ανοσοποιητικό σύστημα σχετίζεται με την επίδραση των ορμονών οι οποίες απελευθερώνονται υπό την επήρεια του άγχους. Οι κατεχολαμίνες (επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη),η εγκεφαλίνη, η προλακτίνη κ.α., όλα εκλύονται κατά τη διάρκεια της αγχωτικής διέγερσης. Καθεμιά έχει ισχυρότατη επίδραση στα ανοσοποιητικά κύτταρα. Παρότι οι σχέσεις είναι περίπλοκες, το βασικό στοιχείο αυτής της επίδρασης είναι ότι όσο αυτές οι ορμόνες φουσκώνουν μέσα στο σώμα, τόσο καταστέλλεται η λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων: το άγχος παρακωλύει την ανοσοποιητική αντίδραση, τουλάχιστον προσωρινά. Αυτό πιθανώς να οφείλεται σε μια προσπάθεια διατήρησης της ενέργειας που θα δώσει προτεραιότητα στις περισσότερο άμεσες ανάγκες, οι οποίες είναι πιο πιεστικές για την επιβίωση. Αν όμως το άγχος είναι μόνιμο και έντονο, τότε αυτή η καταστολή μπορεί να είναι διαρκής.

Οι μικροβιολόγοι και οι άλλοι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες τέτοιες συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και καρδιαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος, αφού πρώτα αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τη ριζοσπαστική κάποτε ιδέα ότι υπάρχουν όντως τέτοιες συνδέσεις.

0 σχόλια :