Πρεσπαπιέ || φΥΛΟ πΟΡΕΙΑΣ_Afrika.1
[περιγραφή ενότητας]
φύλο πορείας. Όχι ευφυολόγημα, ούτε ορθογραφικό. Η πορεία του σώματος μέσα στους αιώνες.
[afrika_φΥΛΟ πΟΡΕΙΑΣ]


Σκέψεις για την παρέλαση...

Μεγαλώνοντας, άρχισα να συνειδητοποιώ τι πραγματικά μας δίδασκαν οι παρελάσεις. Μαθαίναμε ότι το σώμα μας αστυνομεύεται. Σκουλαρίκια και μακριά μαλλιά των αγοριών γίνονταν αντικείμενο χλεύης. Κοντές φούστες ή τακούνια των κοριτσιών ήταν ενδεικτικά του «ήθους» τους. Ο γυμναστής αλλά και κάθε θεατής στην παρέλαση, ήταν εν δυνάμει κριτής σου. Κανένας αυτοκαθορισμός, μόνο ισοπέδωση.

Εαν, λοιπόν, από μια μαθητική παρέλαση, όπου επιβάλλεται η ομοιομορφία, ισοπεδώνεται κάθε έννοια διαφορετικότητας (στολή, βηματισμός κτλ) και ο μόνος διαχωρισμός που γίνεται είναι έμφυλος, κάποι@ σκέφτηκαν ότι η μαντήλα της κοπέλας ήταν ΤΟ σύμβολο καταπίεσης, μάλλον πρέπει να προβληματιστούν για τις απόψεις τους. Αντίθετα, μέσα σ’αυτό το πλαίσιο, η συνειδητή επιλογή της να παρεκκλίνει από την ομοιομορφία ήταν πράξη χειραφέτησης και οι όποιες ενστάσεις είχαν ξεκάθαρα ισλαμοφοβική χροιά, ή/και έπασχαν από το «σύνδρομο του λευκού σωτήρα».

Μια άλλη σκέψη που έκανα, με αφορμή ένα στάτους, ήταν ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις και πόσο χειρότερες, εάν στη θέση της κοπέλας με τη μαντήλα βρισκόταν ένα τρανς παιδί ντυμένο με ρούχα του φύλου που αυτοπροσδιορίζεται. Θα έφτανε άραγε να κάνει τελικά παρέλαση, ή κάποι@ γυμναστ@ ή διευθυντ@ θα του το είχε απαγορέψει; Εάν έφτανε τελικά, ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις των συμμαθητών τ@ και των θεατών; Δυστυχώς, οι πιθανότερες απαντήσεις που μου έρχονται στο μυαλό δεν είναι καθόλου ωραίες... αλλά αυτό είναι που μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο για να διεκδικήσουμε όμορφες, αποδεκτικές και ελεύθερες κοινωνίες.

0 σχόλια :