ΣΑΒ23.04 || Από το ηλιοβασίλεμα στην ανατολήΣάββατο 23 Απρίλη 2016
Διάλεξη για τον κινηματογράφο || Από το ηλιοβασίλεμα στην ανατολή
Στις 20.00
Είσοδος ελεύθερη

Το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών, η διάλεξη για τον κινηματογράφο Από το ηλιοβασίλεμα στην ανατολή. Με αφετηρία το εναρκτήριο πλάνο από το India Song (1975) της Μαργκερίτ Ντυράς, και με μικρές στάσεις σε ταινίες που επέλεξαν τη σκληρότητα στο βλέμμα, ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου θα επιχειρήσει να τις συνδέσει με τη συλλογή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείο Αχαρνών, όπου και θα προηγηθεί ξενάγηση, ως μέρος της βραδιάς.

*

Ήθελα να κάνω μια διάλεξη για το σινεμά, αλλά δεν ήξερα πώς να ξεκινήσω. Σκέφτηκα την Ντυράς, το πρώτο πλάνο από τοIndia Song, ένα αργόσυρτο ηλιοβασίλεμα που βλέπω ξανά και ξανά, χωρίς να έχω δει ποτέ ολόκληρη την ταινία. Η Ντυράς ήταν συγγραφέας και σκηνοθέτης και έλεγε πως για έναν κινηματογραφιστή είναι καλό να μην απομακρύνεται πολύ από το σπίτι του. Η διάλεξη θα γινόταν στο Μενίδι βέβαια, μακριά από την Αθήνα, μακριά από τα μέρη που γνωρίζω, όμως σ’ εκείνον τον τόπο είχε γυριστεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες της ελληνικής φιλμογραφίας, ηΕυδοκία, μια ταινία ξερή και άγρια. Πριν ένα μήνα επισκέφτηκα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών. Στη συλλογή του μουσείου είδα δύο τρία εκθέματα που μου έκαναν εντύπωση. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Ξανάρχισα να γράφω τη διάλεξη από την αρχή. Ο κόσμος θα έρθει στο Μενίδι με το τραίνο, θα κάνει μια βόλτα στο μουσείο, θα φτάσει στο καφέ της εκκλησίας κι εκεί θα τους περιμένω. ΚΧ

Πληροφορίες ΜΜΜΑναχώρηση προαστιακού από Σταθμό Λαρίσης: 18.40
Προορισμός: Αχαρνές (Τελευταίο δρομολόγιο 23.30)
Λεωφορεία Α10, Β10 (αφετηρία: Σταθμός Λαρίσης)
Προορισμός: Στάση Αρχαίο Θέατρο.

Πρόγραμμα δράσης*19.30 Ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών, Αχαρναί – Κεντρική Πλατεία (Πλατεία Αγίου Βλασίου).
*20.00 Διάλεξη στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών, Αθ. Χειλίου 16

0 σχόλια :