Ταυτότητα

Ανθρωπογεωγραφία
Το Καλλιτεχνείο Αχαρνών, είναι μια ανθρωπογεωγραφική θέση των Αχαρνών (οδός Αθανασίου Χειλίου 16), που δραστηριοποιείται στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Οι δράσεις του απλώνονται σε ευρύ φάσμα: προσπαθεί να αναδείξει το έργο νέων καλλιτεχνών (καλλιτεχνίτες), φιλοξενεί και διοργανώνει θεατρικά, εικαστικά, μουσικά, λογοτεχνικά, κινηματογραφικά και ακτιβιστικά δρώμενα, καθώς και εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές δράσεις.

Επίσης, σαν φορέας συμμετέχει ενεργά και διοργανώνει διάφορες δράσεις εθνικού και διεθνούς βεληνεκούς σε τοπικό επίπεδο (Think Global, Act Local).


Ο χώρος
Το Καλλιτεχνείο Αχαρνών βρίσκεται στην οδό Χειλίου 16 στις Αχαρνές.

Ο πολυχώρος αυτός αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και εμπεριέχει 150 τ.μ. κλειστών αιθουσών και αυλή 50 τ.μ διαμορφωμένη για να φιλοξενεί δραστηριότητες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο χώρος αποτελεί και Εντευκτήριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών.


Ομάδες και Δράσεις 

Το Καλλιτεχνείο Αχαρνών ως ανθρωπογεωγραφία δεν υπάρχει, ούτε ορίζεται ανεξάρτητα από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται, δημιουργούν, προσφέρουν και προτείνουν μέσα από τις δράσεις και τις ομάδες του.

Οι Ομάδες Καλλιτεχνείου αποτελούν συλλογικότητες εμπνεόμενες και στηριζόμενες εντός του χώρου με στόχους και ανάγκες που καλύπτονται μέσω της συνεργασίας των ανθρώπων, πάντοτε με το μότο του Εθελοντισμού (εκούσια, αλληλέγγυα κι αφιλοκερδής προσφορά), του Ακτιβισμού (εφαρμογή των ιδεών με πράξεις ουσιαστικές και με στόχους) και της Ερασιτεχνίας (ελεύθερη, ειλικρινής και με σεβασμό έκφραση μέσω της τέχνης).


Η Ιστορία

Αρχικά ιδρύθηκε το "Καλλιτεχνικόν Καφενείον των Αχαρνέων" το 1993 από τον πατέρα Μάρκελλο Καμπάνη, ένας χώρος που λειτούργησε ως χώρος συνάντησης για περαιτέρω αλληλεπίδραση και συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους που ανήκαν στην ενορία του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου. Αργότερα νεότερες γενιές αποτέλεσαν τον νεότερο πυρήνα στον χώρο, οι οποίοι τον λειτούργησαν για καλλιτεχνικά δρώμενα ή χώρο συνάντησης. Τον χώρο αυτό διαχειρίζονται από τότε και οι νέοι της περιοχής εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

Το 2010 η τελευταία (από τις τόσες γενιές νέων που πέρασαν αυτά τα 20 χρόνια) "φουρνιά" νέων διαμόρφωσε τη φιλοσοφία της εθελοντικής προσφοράς για να δοθεί βήμα σε νεότερους εκφραστές καλλιτεχνικών ιδεών, όπως επίσης και για την οργάνωση εθελοντικών δράσεων και προσφορών στην ευρύτερη κοινότητα και κοινωνία.